Δελφοί Δραστηριότητες
Acropole Hotel Delphi

ΔΕΛΦΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δραστηριότητες στους Δελφούς

Οι Δελφοί, με πληθυσμό 1.500 κατοίκους, είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας, και το κέντρο – «Ομφαλός» – του κόσμου, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο.
Δελφοί Δραστηριότητες

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικά φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Δελφοί συγκεντρώνουν το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής. Ο ομφαλός της Γης, για τους αρχαίους, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία με άγριο και επιβλητικό μεγαλείο. Ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού Μαντείου των Δελφών αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που άρχισε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή από το 1860 .Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από το 1400 π.Χ. Η ιστορία της αρχαίας πόλης των Δελφών είναι δεμένη με την ιστορία του ιερού του Απόλλωνα και του Μαντείου του. Αρχικά, κυρίαρχος των Δελφών υπήρξε η φωκική πόλη Κρίσσα και το επίνειο Κίρρα, που χρησίμευε για την αποβίβαση των επισκεπτών του ιερού. Το 590 π.Χ., με τη βοήθεια πολλών ελληνικών πόλεων, οι οποίες κήρυξαν τον πρώτο Ιερό Πόλεμο εναντίον της Κρίσσας που την κατέστρεψαν, την εξουσία πήρε στα χέρια του το ιερατείο του Μαντείου των Δελφών. Από τότε οι Δελφοί γίνονται το κέντρο της Αμφικτιονίας των ελληνικών πόλεων και το 582 π.Χ. αρχίζουν οι αγώνες, «τα Πύθια», που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντάς το εξίσου ιερό στα μάτια των Ελλήνων με τον Όλυμπο. Ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και στις “Κωρυκειάδες νύμφες”, οι οποίες ζούσαν στο Κωρύκειο άντρο πάνω στην Λυκώρεια, ενώ σε αυτόν ζούσαν και οι Μούσες. Σε αυτόν επίσης βρισκόταν η γνωστή Κασταλία πηγή. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Παρνασσός αποτελούσε τον προμαχώνα των ελληνικών φύλων της νότιας Ελλάδας, έναντι των επιδρομέων από τον βορρά, με κορυφαίο γεγονός τη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. κατά των Περσών.
Δελφοί Δραστηριότητες
Δελφοί Δραστηριότητες

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Το σπίτι στο οποίο έζησε ο διάσημος ποιητής με το “μούσα” της Εύας Πάλμερ έχει μετατραπεί σε μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα προσωπικά του αντικείμενα (ρούχα, πιάνο, συλλογή φωτογραφιών, κλπ).

ΑΡΑΧΩΒΑ

Η Αράχωβα απέχει μόλις 8 χλμ. είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά του Παρνασσού και ανήκει στον νομό Βοιωτίας.

Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό που προσφέρει τις πιο σύγχρονες ανέσεις και απολαύσεις στους επισκέπτες της.

Γίνεται κάθε χειμώνα πόλος έλξης για τους λάτρεις του σκι.

Δελφοί Δραστηριότητες
Δελφοί Δραστηριότητες

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Άμφισσα, (15 χλμ από τους Δελφούς), η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας.

Η ακρόπολη της χρονολογείται από το 600 π.Χ. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αρχαίο μοναστήρι (11ος αιώνα ) που σώζεται στη δυτική πλευρά της πόλης.

Η κοιλάδα, που απλώνεται γύρω, είναι πολύ γόνιμη με ελιές και μας παίρνει πάλι πίσω στους Δελφούς.

ΙΤΕΑ - ΚΙΡΡΑ

Απέχει 15 χλμ από τους Δελφούς. Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Φωκίδα και λιμάνι στον Κορινθιακό Κόλπο, 12 χιλιόμετρα νότια της Άμφισσας.

Είναι χτισμένη κοντά στο λιμάνι της αρχαίας Κίρρας (1 χλμ από την Ιτέα), όπου σώζεται αρχαίος οικισμός και τμήματα από τα τείχη.

Στο σύγχρονο παραθαλάσσιο χωριό της Κίρρας, υπάρχει μεγάλη παραλία, πολύ δημοφιλής στην περιοχή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ στα κρυστάλλινα νερά του κορινθιακού κόλπου και φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής.

Δελφοί Δραστηριότητες
Δελφοί Δραστηριότητες

ΧΡΥΣΣΟ

Βρίσκεται ανάμεσα στους Δελφούς και την Ιτέα (5 χιλιόμετρα από τους Δελφούς) σε ένα όμορφο περιβάλλον με ρυάκια, πλατάνια και μια ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο της Ιτέας και του ελαιώνα της Άμφισσας.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Χρυσσό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη της αρχαίας Κρίσσας, την ισχυρή πόλη των Φοινίκων και κατοικούσαν σε αυτή οι ιερείς του μαντείου των Δελφών. Υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους.

Στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου, είναι τα γραφικά ψαροχώρια, παλιές παραθαλάσσιες πόλεις και πολυσύχναστα θέρετρα διακοπών στα απάνεμα λιμανάκια με την ψιλή άμμο και την καθαρή θάλασσα: Σαραντί, παραλία Διστόμου, Αντίκυρα, Άγιος Ισίδωρος, Γαλαξίδι , Άγιοι Πάντες, Ερατεινή, Άγιος Νικόλαος, Γλυφάδα, Σπηλιά, Μαραθιάς, Σκάλωμα, Μοναστηράκι, Χιλιαδού.

Επισκέπτες με σκάφος μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες, επισκεφθείτε τα νησάκια Τριζόνια, Αϊ-Γιάννης, Πρασούδι και να αγκυροβολήσουν στα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδίου για ανεφοδιασμό φαγητού και νερού

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Απέχει από τους Δελφούς 10 χλμ Χτισμένο σε μια υπέροχη κυκλική περιοχή, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία παρέχει καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και στον ελαιώνα της Ιτέας.

Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία της περιοχής, ενάντια στους Τούρκους.

Εδώ ήταν όπου,οι Έλληνες με οπλαρχηγό τον Πανουργιά κήρυξαν τον πόλεμο (24 Μάρ, 1821) από την αυλή της Μονής. Αργότερα, το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους ως αντίποινα.

Παρ ‘όλα αυτά, το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο σώθηκε, εκτός από κάποια μικρά τμήματα.

Το 1988 έγινε γυναικείο μοναστήρι.

Δελφοί Δραστηριότητες
Δελφοί Δραστηριότητες

TREKKING

Από τους Δελφούς στο σπήλαιο Κορύκειου

Γνωστό ως Κακιά Σκάλα, το αρχαίο μονοπάτι ξεκινά από το ψηλότερο σημείο του χωριού (δίπλα στο μουσείο του Άγγελου Σικελιανού). Το λιθόστρωτο μονοπάτι παρέχει μοναδική θέα στην κοιλάδα του Πλειστού και τον αρχαιολογικό χώρο. (1 ώρα).

Από την άκρη του οροπεδίου, ακολουθείστε το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι που οδηγεί σε έναν χωματόδρομο.

Από αυτό το σημείο (πηγή, Παρεκκλήσι Σάντα Παρασκευής και καλύβα βοσκού) θα φτάσετε μετά από 3,5 χλμ. στους πρόποδες της Παλιοβούνας (1h.30). 400 μ. από εκεί ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο ιερό σπήλαιο του Κορύκειου.

Από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία προς τον Άγιο Νικόλαο. Το μονοπάτι κατηφορίζει και περνάει μέσα από χωματόδρομο. Στη συνέχεια διασχίζει τις πλαγιές του Πουρναράλωνα.

Άλλες διαδρομές – εναλλακτικές διαδρομές, παλιά μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι: Καλύβια Αράχωβας οροπέδιο-Πρόντολη-Γεροντόβραχος-Λιάκουρα Ξεκινώντας από το ανατολικό άκρο των Καλυβίων, μπορείτε να ακολουθήσετε το παλαιό μονοπάτι μέσα από καταπράσινες πλαγιές με κατεύθυνση προς Πρόντολη. Συνεχίστε ακολουθώντας το ποτάμι μέχρι το διπλό πηγάδι (1h.30). Με την τραβέρσα φτάσετε στη βάση της Λιάκουρας (1 ώρα). Από αυτή την πλευρά μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή. (45 λεπτά).

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

“Η Μονή του Οσίου Λουκά είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε μια γραφική πλαγιά στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα, κοντά στο χωριό Στύρι, σε υψόμετρο 430 μ. Το μοναστήρι περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, συγκεκριμένα τα ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονικά γλυπτά, μαρμάρινη επένδυση και πεζοδρόμια. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο σε έναν μοναδικό Άγιο, τον Χόσιο Λουκά, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Καστρί (παλαιότερο όνομα των Δελφών). Ο Χόσιος Λουκάς ήταν αγαπημένη φιγούρα στον τοπικό πληθυσμό. Ήταν φιλάνθρωπος που είχε το δώρο της προφητείας. ”
Δελφοί Δραστηριότητες